Hobbyspullen en speelgoed prijsvergelijker. Wij vonden de laagste prijs voor u!

Zelf een schilderij maken, welke verf kies je?

Als je een schilderij wilt maken is de eerste keuze welke verf je gaat gebeuren. De vier hoofdkeuzes zijn daarbij olieverf, aquarel, acryl en pastelkleuren. Dit blijft een zeer persoonlijke keuze: als de ene verfsoort niet bij u past, probeer dan een andere.

Olieverf

Olieverf is de verf van traditionele kunstenaars. Het zijn kleurpigmenten gemengd met olin zoals lijnzaad of papaver en verdund met terpetine. Je gebruikt olieverf enkel op hiervoor geschikte materialen. Deze zijn bewerkt zodat ze beschermt zijn tegen zuren in de olie. Olieverf droogt langzaam, hierdoor kan verf op je palet nat blijven en zo kun je makkelijk weer verder waar je gebleven was. Reiniging doe je met terpetine. De laatste jaren zien we ook steeds vaker olieverf op waterbasis, deze reinig je dan ook met water.

Waterverf

Waterverf is een andere verf welke men vroeger al gebruikte. Dit is ook weer een gemengde verf met een aantal bestandsdelen welke zorgen voor een goede binding en vloei. De verf is in water oplosbaar en deels transparant. Aquarelverf activeer je met water wanneer deze droog is, het fijne van deze verf is dat het jaren goed blijft. Ook al gebruik je een kleur lange tijd niet kun je hem altijd weer gebruiken.

Acrylverf

Acrylverf is een modernere keus. Het is pas sinds halverwege de vorige eeuw op de markt gekomen voor kunstenaars. Het is een combinatie van pigmenten met kunststofpolymeer. De verf is fijn om mee te werken omdat deze snel droogt, op te lossen (en te reinigen) is met water en daarnaast kun je de verf zowel verdunt gebruiken alsof het waterverf is maar ook juist dik en dan krijg je een effect zoals met olieverf.
Naar overzicht