Hobbyspullen en speelgoed prijsvergelijker. Wij vonden de laagste prijs voor u!

Welke schaal modelbouw kit is het meest geschikt voor een starter?

We horen vaak de vraag: "Wat is de beste schaal voor modelbouw kits om te beginnen met bouwen?" Laten we de opties bekijken en de voor- en nadelen van elke bespreken.

De populairste schaal ter wereld is 1 op 72. Dit was de originele schaal die eind jaren dertig werd gebruikt voor de eerste plastic modelbouwkits welke in Engeland werden geproduceerd. Deze schaal werd populair bij modelbouwers in de jaren 50 met de massaproductie van verschillende kits. 1 op 72 kits zijn klein, de gemiddelde WWII-jagers hebben bijvoorbeeld een spanwijdte van slechts een centimeter of 8-10. Dit maakt deze schaal een goede keuze als je beperkte ruimte hebt om aan je modellen te werken en ook om deze te presenteren. Het grootste nadeel is natuurlijk het formaat van de stukjes. Vooral als je wat meer op leeftijd bent of slechtere ogen hebt werkt dit wellicht demotiverend en kun je beter voor een schaal groter gaan.

De eerstvolgende (qua grootte) en tevens zeer populaire schaal is 1 op 48. Deze modellen kwamen vanaf de jaren zestig en zeventig op de markt en werden ook toen (o.a.) al geproduceerd door Tamiya. Alle grote producenten leveren kits in deze maat en er is dan ook voldoende keuze. In deze schaal krijgen modellen wat meer detail doordat ze simpelweg wat groter zijn. Hier heb je dan ook wel weer de ruimte voor nodig om hier lekker aan te werken. Als je vliegtuigjes maakt is het wel een mooie formaat om deze op te hangen aan het plafond, zo nemen ze weinig ruimte in wanneer ze klaar zijn.

Nog een maatje groter is de 1 op 32 schaal. In deze schaal krijg je serieuze modellen qua zowel detailniveau als maat. Een tank krijgt bijvoorbeeld een lengte van 25-30 centimeter en een gevechtsvliegtuigje een spanwijdte van zo’n 30 centimeter. Door de hoeveelheid detail en dus meer stukjes bieden deze kits wat meer uitdaging, ook voor de ervaren bouwer.

Er zijn andere schalen beschikbaar voor modelvliegtuigen zoals 1/24 maar de bovenstaande zijn de meest populaire.

Naar overzicht